Schimbarea climatică este un motor al riscurilor pentru siguranța alimentară
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a finalizat un proiect în care a dezvoltat și testat noi metodologii pentru identificarea, caracterizarea și analiza riscurilor emergente legate de schimbările climatice. Concluzia succintă este că schimbarea climatică reprezintă un motor al riscurilor pentru siguranța alimenteleor și furajelor, sănătatea plantelor, animalelor și calitatea nutrițională în ansamblu.
Agenția europeană, care funcționează independent de instituțiile legislative și executive europene (Comisie, Consiliu, Parlament) dar și de Statele Membre, și-a prezentat în cadrul unui eveniment raportul legat de proiectul desfășurat ce a atins domenii precum 1) contaminanți, 2) sănătatea animalelor, 3) pericole biologice pentru sănătatea umană și 4) metodologii pentru identificarea, caracterizarea și analiza riscurilor emergente.
Înființată pentru a fi o sursă de consiliere științifică și comunicare cu privire la riscurile asociate lanțului alimentar, reprezentanții EFSA au prezentat posibilități pentru acțiuni și colaborări ulterioare. S-a ajuns la concluzia că proiectul desfășurat a reușit să reunească expertiza diferitelor părți interesate pentru a aborda o problemă complexă, multidisciplinară, caracterizată printr-un nivel ridicat de incertitudine. Cu toate acestea, agenția UE va depune eforturi suplimentare pentru a implica o varietate mai largă de părți interesate, cum ar fi cetățenii, fermierii sau autoritățile locale, în punerea în aplicare a abordărilor sistemice pentru procesul său de identificare a riscurilor emergente, să își consolideze colaborarea cu organismele internaționale, cum ar fi Pactul Internațional pentru Schimbarea Climatică.
În cadrul discuției finale, vorbitorii au convenit că schimbările climatice sunt o problemă multidisciplinară și complexă care va avea efecte în cascadă asupra sistemului alimentar.
Rezultatele proiectului EFSA arată în mod clar că multe probleme de siguranță alimentară vor avea o severitate crescută, durata și frecvența efectelor potențiale, dar există o creștere și mai importantă a probabilității de apariție determinată de schimbările climatice.
Rezultatele etapei de caracterizare sugerează că sănătatea plantelor și biotoxinele marine sunt zonele care prezintă cea mai mare probabilitate de apariție a problemelor determinate de schimbările climatice. Rezolvarea acestei probleme complexe și neraportate necesită cooperare, angajarea de noi părți interesate și participarea publicului.
În loc de a evalua fiecare risc emergent în mod izolat, este necesară o abordare integrată pentru a determina modul în care fiecare problemă ar putea afecta sănătatea oamenilor, animalelor și plantelor, precum și a mediului. Mai mult decât atât, multe riscuri emergente sunt interconectate și este necesară o abordare sistemică pentru a studia aceste interacțiuni și a descoperi tipare în apariția de noi riscuri. De exemplu, un eveniment extrem (cum ar fi inundațiile sau uraganul) sau migrarea speciilor într-o zonă nouă ar putea provoca mai multe riscuri emergente din cauza schimbărilor multifațetate ale ecosistemelor.
Următorii pași?
Rezultatele proiectului CLEFSA indică în mod clar că metodologiile actuale de evaluare a riscurilor trebuie ajustate pentru a încorpora schimbările globale de mediu și, în special, considerațiile privind schimbările climatice.
Mai mult, sistemele de supraveghere și monitorizare trebuie să fie amplificate și sincronizate între țări pentru a permite un flux bun de informații și măsuri de detectare și atenuare timpurie. De asemenea, sunt necesare politici integrate ale UE pentru a aborda problemele emergente privind siguranța alimentelor; aceste eforturi trebuie să fie în concordanță cu legislația deja existentă, cum ar fi directiva marină.