Ministerul Sănătății: 300.000 de oameni din personalul medical vor putea fi vaccinați anti-coronavirus în ianuarie 2021
Într-o declarație făcut la postul de televiziune Digi24, actualul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a prezentat principalele informații privind vaccinarea împotriva coronavirusului, afirmând că începând din ianuarie 2021 aproximativ 300.000 de oameni din personalul medical atât din unitățile clinice publice cât și din cele private vor putea primi vaccinul.
Cele 600.000 de doze necesare acestora vor sosi la începutul anului, însă vaccinarea nu va fi obligatorie. Cei care vor dori să se vaccineze nu vor trebui să plătească nimic pentru procedură sau doză. Primele 10.000 de astfel doze ce ar urma să sosească în mod simbolic până la finele anului 2020, după ce Agenția Europeană a Medicamentului va emite avizul conform în jurul datei de 21 decembrie, vor fi trimise către secţiile de boli infecţioase pentru imunizarea personalului medical.
Se așteaptă ca în fiecare lună să fie livrate 600.000 de doze de vaccin sau mai mult, Nelu Tătaru sperând la 1.000.000 de doze pe măsură ce ne apropiem de primăvară.
Conform cu reprezentantul Guvernului, categoriile generale din populație ar putea să fie vaccinate, în centrele specializate ce vor fi pregătite în acest sens, abia în martie – aprilie 2021. Până atunci, primele trei luni ale anului sunt prioritizate vaccinării personalul medical, cei instituţionalizaţi, grupele de risc şi cei care asigură funcţionalitatea societăţii.
Vaccinarea voluntară, în centre de vaccinare mari
Reprezentantul Ministerului Sănătății spune că au fost alese centre de vaccinare mari, cum este un stadion sau altele asemenea, în care sunt organizate mai multe cabinete de vaccinare, fiecare fiind deservit de personal medical. În centrele de acest gen vor fi prezenți și medicii de familie, aceștia neavând voie să realizeze vaccinul în cabinetele proprii. Evaluările MS indică peste 1.500 de medici ce vor fi prezenți în centre, fiind făcută o analiză în acest sens în prezent.
- Înaintea efectuării vaccinului, persoanele ce se prezintă la centre trebuie să completeze un chestionar pentru oferirerea consimţământului.
- Medicul va verifica bolile concomitente apoi starea alergică.
- După vaccin, persoanele sunt rugate să aștepte 15 minute pentru a putea fi observată şi evaluată starea lor, în cazul unor evenimente sau simptomatologie imediată.
Persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus se pot vaccina cu condiţia să nu mai fie bolnave la momentul imunizării. Vaccinarea se face astfel şi la cei care au avut şi la cei care nu au avut COVID-19.
Vaccinarea nu împiedică infectarea, a ținut să precizeze ministrul Sănătății. Însă este vorba „cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere a unui virus ca la cel care nu este vaccinat.” Tătaru mai speră să se ajungă în România „la acea imunizare în care 60 – 70% din populaţie prezintă anticorpi, precum şi o apărare celulară şi nu vom avea acelaşi număr de boli exprimate clinic sau acelaşi număr de decese.”
-
Pingback: Țările din Balcanii de Vest ar putea primi vaccinul anti-COVID mai târziu decât restul Europei – Independentul