[INFOGRAFIC] Poziționarea partidelor față de mediu, schimbare climatică, energie și transport – analiză Greenpeace

PNL are cele mai multe poziționări nocive față de climă și mediu, pe când USR-PLUS cele mai multe favorabile acesteia, în acord cu Acordul Climatic de la Paris, asta se poate concluziona din analiza realizată de organizația Greenpeace privind relaționarea partidelor vis-a-vis de problematicile de mediu, schimbare climatică, energie precum și transport.

Partidele politice cu șanse de a accede în Parlamentul României în urma alegerilor din 6 decembri au primit de la Greenpeace un chestionar privind problemele actuale de climă, mediu, energie și transport. În paralel, organizația a analizat programele de guvernare, pentru a evalua oferta politică asumată dar și pentru a suplini lipsa participării partidelor la analiza (prin chestionar). 

Doar două dintre partidele politice importante au răspuns ecologiștilor, USR-PLUS și UDMR. Restul partidelor au ignorat organizația de mediu și preocuparea acesteia pentru viitoarele politici din acest domeniu vast. Cele 14 întrebări (categorii de analiză) au avut 4 variante de răspuns închise și o a 5-a opțiune neutră. Poziționară acordată de partide față de climă și mediu a fost notată astfel:

  • progresistă, în general în acord cu viziunea Uniunii Europene și în linie cu Acordul de Climă de la Paris, parțial în acord cu viziunea Greenpeace, în general mai progresistă;
  • ponderată, adică în general clima și mediul sunt privite ca priorități, chiar dacă unele măsuri sunt insuficiente, ori pot fi mai elaborate;
  • conservatoare, unde clima și mediul au un rol secundar, iar abordarea perpetuează problemele care au provocat actualele crize;
  • nocivă, în care măsurile sau viziunea propuse sunt evident nocive pentru climă și mediu.

Greenpeace atrage atenția că programele de guvernare ale partidelor politice din România trebuie judecate în contextul campaniei electorale. De-a lungul timpului implementarea acestor programe a fost greoaie sau chiar prioritățile enumerate și asumate au fost schimbate după alegeri, în contextul așa-numitei „moșteniri grele” ale guvernării anterioare. De aceea este greu de anticipat cât din programele politice sunt doar aspirații și cât sunt obiective clare.

Mediul și clima nu sunt abordate de niciunul dintre partide ca fiind centrale viziunii lor

Organizația de mediu a avut dificultăți în evaluarea planurilor prezentate de partide. Cele mai consistente programe sunt cele ale USR-PLUS, PNL și PSD, pe când cele ale PMP, Pro România și UDMR sunt schematice și operează preponderent cu declarații generale de intenție. În cazul UDMR nici nu există un program de guvernare în since, ci un plan de măsuri pentru gestionarea pandemiei și redresarea economică.

În pofida evidenței crizei climatice și a declinului biodiversității, Greenpeace subliniază că acestea nu sunt subiecte centrale viziunii partidelor. De asemenea, energia este domeniul cel mai prost gestionat soluțiile propuse de majoritatea competitorilor electorali ca priorități pentru tranziția energetică fiind imature tehnologic sau pur și simplu bazate pe gaz, statutul energiilor regenerabile fluctuând și chiar acolo unde apare acceptarea țintelor europene nu sunt prevăzute măsuri concrete în acest sens.

Stoparea tăierilor ilegale și împăduririle sunt abordările care apar la subiectul pădurilor, cu cele mai elaborate analize și propuneri fiind la PSD, iar cele mai evoluate și progresiste la USR – PLUS, însă nici un partid nu include pădurile drept măsură în combaterea schimbării climei ci doar la calitatea aerului. Același lucru este valabil pentru emisiile din transport, sectorul cu cea mai mare creștere a emisiilor din România, în care partidele privesc problema și soluțiile preponderent din perspectiva calității aerului.

Întreaga analiză este disponibilă pe website-ul Greenpeace România.