SUA a ieșit oficial din Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Cu toată atenția concentrată pe alegerile prezidențiale din SUA, vestea privind ieșirea oficială din Acordul de la Paris privind schimbările climatice a Statelor Unite ale Americii a fost trecută repede cu vederea. Pe 4 noiembrie, acestea au devenit prima țară care s-a retras din acordul de referință menit să protejeze planeta de efectele agravante ale crizei climatice.

La 12 decembrie 2015 a fost obținut un nou acord global privind schimbările climatice după cel anterior semnat la Kyoto. Acordul reprezintă un rezultat echilibrat, cu un plan de acțiune pentru a limita încălzirea globală la un nivel „cu mult sub” 2°C și de a face eforturi pentru a o limita la 1,5°C. Acesta acoperă perioada începând cu 2020 și va intra în vigoare odată ce va fi ratificat de un număr de 55 de țări care să fie responsabile pentru cel puțin 55% din emisiile globale.

Conform regulilor acordului, o țară nu se poate retrage oficial decât după 1 an după ce a notificat ONU de intenția sa. Guvernul din SUA a trimis notificare pe 4 noiembrie 2019, iar acum după un an în care s-au înregistrat incendii record și un flux ridicat de uragane au lovit coasta de est, SUA este singurul stat care a renunțat oficial la acord de când acesta a fost adoptat în 2015.

Lois Young, ambasadorul Belizei la Națiunile Unite, spune că SUA are o influență critică asupra mișcării climatice internaționale și că lumea nu va reuși să depășească criza climatică fără aportul guvernului american. Reprezentantul țării din Marea Caraibelor a acuzat marii poluatori precum SUA de „ecocid” și a caracterizat politicile administrației Trump privind clima drep un dezastru total. Studiile au arătat că așa-numitul „efect Trump” a făcut mai ușor pentru alte țări să renunțe la angajamentele lor climatice.