De la descoperirea apei pe Lună la construcția unei stații spațiale în orbită
Săptămână plină pentru Lună, în domeniul științific și al explorării spațiale. Confirmarea prezenței apei deschide posibilitatea unei explorări mai sustenabile a Sistemului Solar, iar construcția unei stații spațiale în orbita satelitului natural al Terrei de către NASA și ESA reprezintă un pas concret în această direcție.
Două studii publicate în Nature Astronomy dezvăluie noile descoperiri importante. Într-una din lucrări, de la Universitatea din Hawai, se relatează descoperirea fără echivoc a apei pe suprafața Lunii, în timp ce în cealaltă lucrare, de la Universitatea din Colorado, se examinează modul în care Luna captează și stochează această apă în așa-numitele „capcane reci”.
Chiar dacă indicii pentru prezența apei pe Lună au existat încă din anii `70, dovezile puternice au venit abia în secolul 21. Folosind telescopul aerian Observatorul stratosferic pentru astronomie în infraroșu (SOFIA), un observator Boeing 747 modificat care zboară în stratosferă, astronomii au fost capabili să detecteze o semnătură specifică a H2O care nu este împărtășită de alți compuși. Cu aceasta, au putut evalua că la latitudini sudice înalte apa este prezentă în sol în aproximativ 100 până la 400 de părți pe milion, inclusiv într-un crater luminat de soare. Tradus în termeni simpi, un pahar de apă pentru fiecare tonă de sol!
Apa prinsă în cristale de sticlă sau în sol
„Capcanele reci” sunt regiuni în umbră perenă, unde Soarele nu strălucește niciodată. Temperatura în aceste umbre rămâne sub -160° C, ceea ce înseamnă că aceste capcane sunt locuri excelente pentru formarea gheții. Temperaturile sunt atât de scăzute încât gheața s-ar comporta ca o piatră, adică în cazul în care apa ajunge acolo, nu o mai mișcă nimic timp de miliarde de ani!
Cercetările arată că aceste capcane variează de la 1 centimetru la 1 kilometru sunt probabil extrem de numeroase pe suprafața lunară. Estimările sunt că ele ar acoperi aproximativ 40.000 de kilometri pătrați din Lună. Deși capcanele au fost găsite la ambii poli, 60% dintre ele s-ar găsi peste 80 de grade latitudine în emisfera sudică a satelitului natural al Pământului, indicând zona ca spațiul principal al explorării umane viitoare.
Stație spațială orbitală în jurul Lunii
Cu apa pe Lună mai accesibilă atât pentru apa potabilă cât și pentru rachete, planurile pentru explorarea spațiului devin mai realiste. Agenția Spațială Europeană (ESA) a semnat la începutul săptămânii (27 octombrie) un acord cu NASA, care confirmă implicarea Europei în construirea unei stații spațiale în orbita Lunii, deschizând astfel calea unei explorări intense a suprafeței satelitului. Colaborarea internațională dintre ESA, NASA și alte agenții va avea ca rezultat ca un astronaut european să calce pe Lună pentru prima dată.
Conform condițiilor din document, ESA va construi componente esențiale de comunicații și energie pentru nava spațială Orion a NASA precum și o stație spațială lunară cunoscută sub numele de Gateway. Astronauții europeni ar primi în schimb cel puțin 3 călătorii către stație fără a plăti ceva, posibil și până la suprafața Lunii. Gateway urmează să fie pe orbită în 2024, în același an, NASA intenționează să se întoarcă pe Lună ca parte a programului spațial Artemis, în care este inclusă o primă femeie astronaut membru al echipajului.
Acest Memorandum de înțelegere marchează un punct critic în traiectoria Europei: confirmă că mergem spre Lună, nu doar în ceea ce privește echipamentul și tehnologia, ci și cu oamenii noștri.
Jan Wörner, director general, Agenția Spațială Europeană
La începutul acestei luni, ESA a acordat sute de milioane de euro în contracte de explorare lunară și marțiană, inclusiv diferite module pentru stația Gateway și un orbitator capabil să recupereze mostre de rocă de pe Marte.
Airbus – una dintre cele mai importante companii aerospațiale care contribuie la planurile ESA – a anunțat marți că una dintre echipele sale de cercetare a dezvoltat un proces care transformă praful lunar în oxigen. Este o dezvoltare care „ar putea revoluționa explorarea spațiului uman”, au declarat reprezentanții companiei.