Timișoara va fi capitală culturală europeană în anul 2023

Timișoara a fost la un pas să rateze statutul de Capitală Culturală Europeană din cauza neimplicării autorităților locale, care au fost preocupate de alte lucruri decât pregătirea orașului la timp pentru evenimentele ce aveau să se desfășoare în 2021. Din fericire, în urma eforturilor oamenilor de cultură locali, ale primarului Dominic Fritz și ale europarlamentarului Vlad Botoș, a fost identificată o soluție de amânare până în 2023.

Astfel, Timișoara poate să pregătească încă 2 ani de zile un adevărat regal al culturii. În care și noua administrație a orașului de pe Bega poate dovedi că are atât viziune, cât și capacitatea de a pune în aplicare planurile. Totul depinde, cu siguranță și de modul în care autoritățile române, la nivel național și local vor gestiona pandemia care a intervenit între data desemnării Timișoarei drept Capitală Culturală Europeană și 2020.

Din discuțiile avute în primăvară cu reprezentați din mediul culturii timișorene și cu Dominic Fritz, ne-am dat seama că Timișoara nu este nici pe departe pregătită pentru a face față cu cinste acestui titlu, iar motivele sunt multe. Am discutat în mai multe rânduri cu colegii din comisia CULT a Parlamentului European, dar și cu doamna Mariya Gabriel, comisar european pe probleme de cultură și am cerut găsirea unor soluții pentru capitalele culturale care nu pot să-și ducă la îndeplinire proiectul.

Vlad Botoș (europarlamentar USR PLUS)

După mai multe luni de discuții, în care Comisia Europeană a desfășurat propriile investigații, ieri în cadrul Comisiei CULT a fost votată amânarea titlului pentru capitalele europene care ar fi trebuit să dețină acest statut în anul 2021. Proiectul l-a avut ca raportor din partea grupului Renew Europe (USR PLUS). Acesta și-a motivat demersul prin faptul că alegerea Timișoarei drept una dintre Capitalele Culturale Europene pentru anul 2021 a fost un moment de speranță, un moment în care ne-am gândit că vom avea parte de surprize plăcute, de o atmosferă cu adevărat europeană chiar aici, în inima Banatului, însă pandemia a făcut ca toate acestea să fie extrem de nesigure. Astfel Timișoara va fi capitală culturală europeană în anul 2023, împreună cu Veszprém din Ungaria și Elefsina din Grecia.

Este deosebit de important ca Timișoara să-și îndeplinească misiunea culturală cu succes pentru că titlul de capitală culturală face mai mult decât să pună în evidență cultura și să-i dea o adevărată valoare economică, acest titlu schimbă oameni, schimbă mentalități atunci când este gestionat cu profesionalism. Timișoara avea nevoie de o păsuire și chiar asta am obținut. Mult succes și să ne vedem cu bine și cu multe evenimente culturale în 2023”, a declarat europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS).