Achiziția tabletelor pentru școala online sunt demarate cu întârziere (și) în Arad

După ce în București a fost nevoie de intervenția Ministrei Educației pentru a finaliza achiziția tabletelor pentru elevii nevoiași, la Arad a fost nevoie să vină ultimele acte normative de la nivel central, conform declarației primarului Călin Bibarț, pentru ca administrația locală să se mobilizeze.

Asemeni materialelor sanitare în școlile din Arad, și tabletele pentru școala online i-a luat prin surprindere pe autoritățile locale și centrale. De ce și locale nu doar cele de la București? Pentru că în loc să facă din cele 20.000 de tablete o prioritate înaintea începerii anului școlar, abia în ședința din 23 octombrie Primăria Arad a găsit potrivită aprobarea demarării licitației pentru aceste dispozitive.

Încă din primăvară subiectul tabletelor a fost pe agenda publică locală. Cei din administrația locală puteau să găsească în tot acest timp surse locale pentru fondurile necesare elevilor arădeni și procesului de învățare tot mai dificil din cauza pandemiei cu coronavirus, nu să aștepte ca întotdeauna „de la București.”

S-a ajuns în acest moment cu oarecare întârziere pentru că doar în cursul acestei săptămâni au venit ultimele acte normative de la nivel central, cu indicatorii tehnici și mai ales financiari. Fiind vorba de bani europeni, ne-am și grăbit să punem proiectul astăzi pe ordinea de zi, pentru a putea da drumul la licitație și a comprima cât mai mult timpul. Sper să reușim cât mai repede, să nu fie contestații și sper ca operatorii din acest domeniu să aibă capacitatea de a livra aceste produse cât mai repede, pentru că vă dați seama, cu siguranță, și alte primării din țară vor face același demers. Sper să reușim cât mai repede!

Călin Bibarț, primarul Municipiului Arad

Proiectul de hotărâre pentru achiziționarea a 20.000 de tablete, prin fonduri rambursabile, estimată la aproximativ 21 milioane de lei, cu TVA inclus, a fost votată în unanimitate în ultima ședință a Consiliului Local Municipal din mandatul 2016-2020. Când vor ajunge acestea și vor putea fi folosite efectiv de către elevii cu posibilități reduse, nimeni nu poate spune.