Nave românești aparținând Poliției de Frontieră filmate în timp ce desfășoară manevre ce încalcă dreptul internațional

Chiar dacă societatea civilă a atras atenția de mult timp asupra practicilor contrare dreptului internațional desfășurate de agenții de frontieră ale Greciei, Italiei sau UE în Marea Mediteraneană, a fost nevoie ca presa internațională să dezvăluie cu filmări un astfel de caz, în care sunt implicate și două nave MAI, făcând astfel România complice la abuzurile împotriva solicitanților de azil.

Investigația publicată de către Der Spiegel în colaborare cu Bellingcat, Lighthouse Reports, ARD și TV Asahi dovedesc că personalul Frontex (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), printre care și două nave ale României aflate în patrulă la momentul respectiv, sunt implicați în mod direct în illegal pushbacks, adică manevre ilegale de descurajare a solicitanților de azil să ajungă la mal.

Un reportaj mai detaliat al Europa Liberă arată în detaliu cum două nave românești aparținând Poliției de Frontieră, care participă în mod frecvent la misiuni de patrulare pe mare sub egida UE, la granița Greciei cu Turcia.

  • În iunie, amarcațiunea MAI 1103 a încălcat prevederile legilației internaționale când „a blocat fizic o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc. Din imaginile video se vede clar cum nava cu personal românesc comunică cu cei aflați în barcă, dar nu le oferă niciun fel de asistență” așa cum prevede legislația internațională în astfel de situații.
  • În luna august, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de barca cu refugiați, dar a decisă să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul a fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată.

Deși nu neagă prezența navelor în acea zonă, Poliția de Frontieră nu menționează ceva despre incidente sau dacă s-ar fi demarat o anchetă în acest sens. Organizațiile pentru drepturile refugiaților din România, precum și Agenția ONU pentru Refugiați condamnă aceste practici și solicită un răspuns din partea autorităților.

Aceste practici par a fi încurajate tacit de către UE având în vedere frecvența cu care au fost raportate în ultimii ani, indiferent de pavilionul sub care s-au petrecut abuzurile. Concomitent, acțiuni de salvare, cum este cea desfășurată de Pia Klemp, au dus la ani de închisoare pentru lucrătorii umanitari!

Foto: Der Spiegel