90% dintre cetățenii din România acceptă că schimbările climatice sunt reale (STUDIU)
O cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES concluzionează că 9 din 10 români consideră că schimbările climatice sunt reale, păstrându-se trendul din 2019. Față de ediția anterioară a studiului modificările în percepția celor sondați au vizat tipul de schimbări climatice care afectează lumea.
Sondajul a fost centrat pe evoluția percepției consumatorilor privind asigurările de locuințe și noile riscuri generate de schimbările climatice și a fost realizat pe un eșantion format din 1.181 respondenti, cu vârsta de peste 18 ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Cele mai mari îngrijorări identificate au fost legate de furtunile violente 29% (în scădere cu 4 puncte procentuale față de 2019); seceta, cu 23%, care a urcat pe locul al doilea (+8pp față de 2019); topirea ghețarilor 15% (-1pp); valurile de căldură 14% (-3pp); incendiile de vegetație 9% (-5pp); și inundațiile 8% (+2pp).
Soluțiile întreprinse în România sunt individuale și nu colective
Sondajul realizat în luna august 2020 mai relevă și faptul că cetățenii din România abordează schimbarea climatică prin soluții individuale. Aceștia au luat o serie de măsuri pentru a contribui la diminuarea impactului negativ, precum utilizarea de becuri eficiente energetic (87%), colectarea selectivă a deșeurilor (84%), utilizarea ambalajelor biodegradabile (81%), achiziția electrocasnicelor cu consum redus de energie (79%), reciclarea materialelor reutilizabile (76%) sau izolarea termică a locuinței (72%).