Premiul Nobel pentru Pace merge către Programul Alimentar Mondial (WFP)
Comitetul Nobel Norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru pace pentru 2020 Programului Alimentar Mondial (WFP) pentru eforturile sale de combatere a foametei, pentru contribuția sa la îmbunătățirea condițiilor de pace în zonele afectate de conflict și pentru acționarea ca forță motrice în eforturile de prevenire a utilizării foametei ca armă de război și conflict.
Lumea riscă să se confrunte cu o criză a foamei de proporții de neconceput dacă Programul Alimentar Mondial și alte organizații de asistență alimentară nu primesc sprijinul financiar solicitat.
Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze faptul că acordarea de asistență pentru creșterea securității alimentare nu numai că previne foamea, ci poate contribui și la îmbunătățirea perspectivelor de stabilitate și pace. Programul alimentar mondial a preluat conducerea în combinarea activității umanitare cu eforturile de pace prin proiecte de pionierat în America de Sud, Africa și Asia.
Eradicarea foametei ca obiectiv al ONU
În 2015, eradicarea foametei a fost adoptată ca unul dintre obiectivele ONU de dezvoltare durabilă. WFP este instrumentul principal al ONU pentru realizarea acestui obiectiv. În ultimii ani, situația a luat o întorsătură negativă. Programul alimentar mondial este cea mai mare organizație umanitară din lume care abordează foamea și promovează securitatea alimentară.
În 2019, 135 de milioane de oameni au suferit de foamete acută, cel mai mare număr din mulți ani. Cea mai mare parte a creșterii a fost cauzată de război și conflicte armate. WFP a oferit asistență pentru aproape 100 de milioane de persoane din 88 de țări care sunt victime ale insecurității alimentare acute și ale foamei.
Solidaritatea internațională și cooperarea multilaterală este mai necesară acum decât în alte timpuri.
Pandemia de coronavirus a contribuit la o creștere puternică a numărului de victime ale foametei în lume. În țări precum Yemen, Republica Democrată Congo, Nigeria, Sudanul de Sud și Burkina Faso, combinația dintre conflictele violente și pandemia a dus la o creștere dramatică a numărului de persoane care trăiesc în pragul foametei. În fața pandemiei, Programul Alimentar Mondial a demonstrat o capacitate impresionantă de a-și intensifica eforturile. După cum a afirmat organizația însăși, „Până în ziua în care avem un vaccin medical, alimentele sunt cel mai bun vaccin împotriva haosului.”
Legătura dintre foamete și conflict armat este un cerc vicios: războiul și conflictul pot provoca insecuritate alimentară și foamete, la fel cum foamea și nesiguranța alimentară pot provoca apariția conflictelor latente și declanșarea utilizării violenței. Nu vom atinge niciodată obiectivul foamei zero decât dacă vom pune capăt și războiului și conflictelor armate.
-
Pingback: Foametea este prima cauză a deceselor la nivel mondial în 2020 – Independentul