11 septembrie 1973: lovitura de stat militară susținută de SUA împotriva Guvernului ales din Chile condus de Allende

Data de 11 septembrie reprezintă pentru mulți oameni din lume ziua atacurilor teroriste împotriva Turnurilor Gemene din New York. Pentru cei din America Latină, în special pentru cetățenii din Chile, această zi este asociată cu lovitura de stat militară susținută de SUA împotriva guvernului ales democratic reprezentat de președintele socialist Salvador Allende.

Orchestrată de generalul Augusto Pinochet, lovitura de stat nu avea doar să înlăture conducerea socialistă a lui Allende care nu fusese ferită de scandaluri democratice și constituționale, ci a și instalat o dictatură militară care avea să dureze 20 de ani. Sub regimul Pinochet aproximativ 40.000 de oameni au fost torturați, dispăruți sau uciși și peste 200.000 au fost exilați.

Guvern socialist ales democratic în alegeri libere în 1970

În 1970, președintele Allende a fost ales și a început un plan ambițios de reforme sociale, naționalizând resursele naturale, construind case pentru săraci și oferind acces la asistență medicală și educație. În calitate de președinte socialist latino-american și prin măsurile propuse, Allende a reprezentat o amenințare la adresa influenței SUA în regiune.

Raportul Hinchey a dezvăluit că încă din 1962, CIA a cheltuit, pe o perioadă de 2 ani, aproape 3 millioane $ în campanii de propagandă anti-Allende cu scopul de a speria și îndepărta votanții. În paralel, agenția SUA a cheltutit în același timp 2.6 millioane $ cu finanțarea campaniei prezidențiale a lui Eduardo Frei, opozantul lui Allende. Documentele declasificate arată că posibilitatea ca Allende să câștige alegerile libere din Chile în anul 1970 ar fi dezastruoase pentru interesele geopolitice ale SUA.

Președintele Nixon a autorizat în acest sens cheltuirea a 10 milioane $ de către CIA pentru a împiedica alegerea în fruntea guvernului chilean a socialistului Salvador Allende. Conform documentelor Henry Kissinger și CIA au venit cu două planuri prin care să ducă cerința lui Nixon la îndeplinire. Primul presupunea împiedicarea asumării guvernării prin manevere parlamentare. Al doilea avea în vedere o lovitură de stat. Deși au exitat astfel de planuri, nu s-a recunoscut niciodată vreo legătură între acestea și regimul instaurat de către generalul Pinochet.

Fotografia principală a acestui articol îl arată pe președintele socialist ales în mod democratic, Salvador Allende, în ultimele clipe din viața sa, în timp ce apăra palatul prezidențial în fața atacului forțelor armate ale lui Augusto Pinochet. Intervenția condusă de comandantul-șef al armatei chiliene avea să ducă la pierderea vieții lui Allende, chiar în palatul prezidențial, La Moneda. Liderul socialist rămâne o inspirație, precum și un exemplu important pentru mișcările de stânga din America Latină dar și al restului lumii.

Nu voi demisiona. Plasat într-o tranziție istorică, voi plăti loialitatea oamenilor cu viața mea. Și le spun că am certitudinea că sămânța pe care am plantat-o ​​în conștiința demnă a mii și mii de chilieni nu va fi zdrobită. Aveți puterea, ei ne pot distruge, dar progresul social nu poate fi oprit nici de crimă, nici de forță. Istoria este a noastră, iar oamenii o fac să se întâmple.

Salvador Allende (discurs rostit la radio, în 11 septembrie 1973)

Dictatura instaurată de Pinochet și susținută de SUA, a luat sfârșit abia în 1990

Chiar dacă nu au susținut că au fost implicați direct în lovitura dată de Pinochet, campania de destabilizare împotriva lui Allende, inclusiv sabotarea economică și politică, precum și sprijinul politicienilor din opoziție alături de amenințarea cu intervenția militară, au făcut din SUA un factor determinant al intervenției militare.

Odată ce a preluat puterea, șeful armatei a desființat parlamentul, a suspendat Constituția țării și a început eliminarea oricărei opoziții. Acest lucru a atras regimului Pinochet multe critici internaționale privind încălcarea drepturilor omului. Fiind însă un aliat al regimului dictatorial, SUA a făcut astfel încât democrația să nu mai revină în Chile până la începutul anilor 1990.

Foto: Archivo General Histórico del Ministerio de Relaciones Exteriores