Un nou tip de plastic ar putea îmbunătăți reciclarea extrem de mult

Universitatea de Stat din Colorado ar putea dezvolta un nou tip de plastic, care poate fi descompus cu ușurință în compusele sale chimice și reasamblat în produse de înaltă calitate. Astfel, s-ar putea reduce cantitatea de plastic care ajunge la depozitul de deșeuri, îmbunătățind extrem de mult procesul de reciclare.

Peste 300 de milioane de tone de plastic sunt produse la nivel global în fiecare an și doar o mică parte este reciclată. În SUA, acest procent ajunge la doar aproximativ 10% din totalul aruncat la gunoi. Restul este depozitat, incinerat sau pur și simplu aruncat în natură, polând mediul înconjurător.

Unul dintre motivele pentru care atât de puțin plastic este reciclat este pentru că este greu de descompus, iar procesele utilizate în mod obișnuit pentru a remodela plasticul, îi slăbesc structura chimică, iar ca urmare plasticul reciclat este utilizat în numai pentru fabricarea produselor cu valoare redusă, cum ar fi băncile și coșurile de exterior.

Eugene Chen și colegii săi cercetători de la Universitatea de Stat din Colorado au dezvoltat un material plastic care este capabil să își păstreze calitățile originale atunci când este reciclat. Materialul, numit PBTL, este realizat prin unirea blocurilor de construcții chimice numite tiolactone biciclice. PBTL are o rezistență și o stabilitate excelente, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosit pentru a produce ambalaje din plastic, echipamente sportive, piese auto, materiale de construcții și alte produse.

Foto: Hans Braxmeier