Universuri paralele ale copiilor (Ugur Gallenkus)

Artistul Uğur Gallenkuş (@ugurgallen) elaborează de mult timp colaje cu diferențele de pe mapamond dintre viețile oamenilor, ajungând celebru pentru creațiile sale care arată crunta realitate într-un mod inedit. Acesta își lansează prima carte care va fi lansată oficial pe 20 noiembriele, pentru a onora Ziua Mondială a Copilului. Volumul „Universuri paralele ale copiilor” (Parallel Universes of Children) este disponibilă pentru comenzi încă de acum pe website-ul artistului.

Uğur Gallenkuș este un artist digital de renume mondial din Istanbul. Colajele sale abordează conștiincios extinderea decalajului global dintre privilegiați și asupriți, împletind mizeria și mirtul, bogăția, sărăcia și iubirea și disperarea. Analizând realitățile care ne înconjoară prin arta sa, Gallenkuș își propune să schimbe modul în care înțelegem viața altora. Ceea ce a început în 2015 ca reacție spontană la imaginea tulburătoare a lui Aylan Kurdi – un băiat sirian în vârstă de trei ani al cărui trup neînsuflețit a fost găsit pe țărmul Mării Mediterane – a devenit în cele din urmă o serie continuă de muncă brutal onestă. Seria lui Gallenkuș aruncă o privire de neclintit asupra lumii extrem de polarizate în care trăim.

O fată refugiată Rohingya se uită către apratul de fotografiat lângă alți copii nou sosiți care s-au refugiat în Bangladesh din Myanmar, pe 6 septembrie 2017. Copiii reprezintă aproximativ 60% din refugiații Rohingya care au fugit în Bangladesh, mulți minori ajungând în corturi improvizate, foarte traumatizați după ce a văzut membrii familiei uciși și locuințele incendiate.

Foto: K.M. Asad @kmasad
Ali Nassar Fadil, în vârstă de 4 ani, se află într-o secție din spitalul Crucii Roșii italiene, pe 13 aprilie 2004, după ce și-a pierdut brațul și piciorul stâng în urmă cu 5 zile într-o explozie provocată de forțele armate SUA care au lansat un atac aerian ucigându-l pe bunicul lui Ali și alți 9 oameni în Fallujah, Irak.

Foto: Paula Bronstein @pbbphoto @gettyimages
Salem Saoody, în vârstă de 30 de ani, își spală fiica Layan (stâna) și nepoata sa Shaymaa (dreapta) în singurul mobilier rămas intact din casa lor atacată după un atac al forțelor israeliene. 2015, Gaza.

Foto: Wissam Nassar @wissamgaza

Artistul mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă cartea și în special foto-jurnaliștilor care l-au învățat ce înseamnă să uite de propria viață pentru a asista la durerea și distrugerea din lume. Fără munca acestor povestitori vizuali care păstrează și eternizează viețile și evenimentele pe care preferăm să le ignorăm creațiile artistice disponibile în carte nu ar fi o realitate acum.