Studiu: recompensa cu mâncare și joacă este mai bună în dresajul câinilor neascultători decât șocurile electrice

Chiar dacă rezultatul găsit este ceva intuit și de bun-simț, cercetarea științifică vine să închidă discuțiile privind metoda eficientă pentru dresajul câinilor neascultători. Astfel, Universitatea din Lincoln (Marea Britanie) a descoperit că un tratament delicios este mai probabil să reușească decât unul care include șoc electric!

Comparând cele două metode de antrenament pe 3 grupuri dintr-un total de 63 de câini, cercetătorii conduși de Jonathan Cooper au descoperit că dresajele bazate pe recompense în modificarea comportamentului sunt mai eficiente decât cele care implică stimuli aversivi și care prezintă mai puține riscuri pentru bunăstarea câinilor.

Nu doar gulere electronice care produc un șoc electric au fost folosite ci metode suplimentare, inclusiv tragerea pe lesă a câinelui sau oferirea de mâncare și laudă. Grupul de control a avut parte de același tratament însă fără activarea gulerelor. În cel de-al treilea grup, membrii profesioniști ai Asociației Antrenatorilor de câini din Marea Britanie au folosit metoda bazată pe recompense, care încorporează laude, joc și mâncare ca recompense.

Toți câinii au fost dresați pentru a veni în momentul în care sunt chemați dar și pentru a nu mai alerga în mod repetat la alte animale. Concluzia, venită după vizionarea videoclipurilor de până la 150 de minute de dresaj ce a durat 5 zile pentru fiecare câine, este că cei din grupul de recompense au răspuns la comenzi mai rapid și cu mai puține repetări ale comenzilor.⁠

Foto: Anna Shvets