Petiția „Drepturi egale pentru muncitorii din România” depusă la Parlamentul European

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță că petiția “Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană” a fost depusă la Parlamentul European. Documentul este însoțit de 50.000 de semnături de susținere. Demersul inițiat de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, cuprinde o descriere a situațiilor în care drepturile lucrătorilor români au fost încălcate în contextul crizei COVID-19 și solicită demararea unei anchete a instituțiilor europene cu privire la cele întâmplate.

Dacă va fi acceptată, petiția va fi dezbătută în a doua parte a acestui an în comisia de resort a Parlamentului European. Documentul este foarte important întrucât prezintă cazuri concrete de încălcări ale drepturilor lucrătorilor români care au condus inclusiv la îmbolnăvirea unora dintre aceștia cu coronavirus. Prin acest demers europarlamentarii solicită demararea unor anchete din partea instituțiilor europene pentru a vedea responsabilii pentru cele întâmplate, dar și pentru a primi asigurări că așa ceva nu se va mai întâmpla pe viitor.

Ne dorim ca Uniunea Europeană să își îmbunătățească cadrul legal de protecție a lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, dar și să reacționeze clar când guvernele, cum a fost cazul în România, iau decizii care conduc la astfel de situații.

Victor Negrescu (europarlamentar, PSD)

Acest demers se înscrie în linia mai multor inițiative prin care a fost solicitată implicarea, în sprijinul lucrătorilor români, a Ombudsmanului European (avocatul poporului european) și a Agenției Europene pentru Muncă. Suplimentar, eurodeputații români au avut în ultimele luni dezbateri la care a participat Comisia Europeană și au adoptat o rezoluție a Parlamentului European.

Petiția prezintă, de asemenea, modul în care Guvernul României condus de Ludovic Orban (PNL) a generat multe dintre problemele semnalate. Aici sunt incluse suspendarea activității autorităților care se ocupau de protecția muncii, dar și la acordurile bilaterale care au creat condiții speciale și au facilitat plecarea lucrătorilor sezonieri fără respectarea normelor sociale și medicale. Executivul liberal poartă vina pentru aceste decizii care au condus la crearea situațiilor semnalate de către presă, dar și pentru punerea în pericol a mii de români.

Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în acest demers important. Fiecare semnătură reprezintă un semnal că drepturile tuturor trebuie respectate.

Victor Negrescu (europarlamentar, PSD)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *