Neregulile semnalate de artiștii din Filarmonica Arad în contextul evaluării managerului Orban (II)

Seria despre ce se întâmplă în spatele ușilor închise din Palatul Cultural continuă. Având în vedere faptul că administrația locală nu a adus la cunoștința publică rezultatul evaluării managementului de la Filarmonica Arad, artiștii din instituție parte din sindicat ridică o serie de întrebări privind nerealizările și neregulile din partea conducerii actuale. Acestea au fost sesizate printr-o adresă și Comisiei de Cultură din cadrul CLM Arad precum și Comisiei de evaluare a managementului.

Aspectele activității manageriale a domnului Doru Orban vizează perioada 2019 – până în prezent. Conform artiștilor, ele afectată în mod negativ întreaga activitate și imagine a Filarmonicii, diminuând – până la anulare – rolul acesteia în comunitate. Ceea ce este de interes în momentul acesta al evaluării domnului Orban o reprezintă neindeplinirea angajamentelor asumate în proiectul de management. Una dintre primele obligații ale managerului oricărei instituții de cultură, așa cum este prevăzută în Legea 189/2008, este întocmirea și validarea regulamentelor interne și a Contractului Colectiv de Muncă.

Regulamentul de Organizare și Funcționare – falsificat și retras din dezbatere

Dezbătut în cadrul ședinței Consiliului de Administrație și stabilit într-o formă finală, regulamentul de organizare și funcționare urma să fie supus in anul 2019 aprobării CLM Arad. Varianta trimisă spre aprobare a fost însă falsificată în interes propriu de către manager, iar in urma sesizării făcute asupra falsității documentului, acesta a fost retras din dezbatere, Filarmonica neavând până în prezent un Regulament de Organizare și Funcționare valid.

Acest lucru a putut fi lesne observat, dacă presa avea vreun minim interes soarta Filarmonicii, în ultima ședință de Consiliu Local Municipal. Cu această ocazie a fost votat și aprobat Regulamentul de organizare și funcționare al Serviciului Privat pentru Situații de Urgență din cadrul Filarmonicii Arad. În mod normal acest Serviciu prevăzut de ISU ar fi fost inclus în R.O.F. general al instituției, nu se face unul separat pentru el. Însă pentru că urmau să fie amendați de către organele Statului, a trebuit să fie luată o măsură privind situațiile de urgență.

Regulamentul Intern – în instanță

Nici acest document nu a avut o soartă mai bună. Legea prevede obligativitatea angajatorului de a negocia acest regulament cu partenerii sociali. Nerespectând acest principiu a fost declanșată o acțiune în instanță, care încă nu a primit o soluție finală. Din acest motiv putem spune că Filarmonica nu are nici Regulament Intern valabil.

Contract Colectiv de Muncă – nesemnat

În urma numeroaselor tergiversări ale conducerii, instituția nu are nici Contract Colectiv de Muncă. Deși acest contract constituie o obligație legală, conducerea instituției a folosit aceeași metodă de a modifica contractul înaintea semnării, cu speranța că semnatarii nu vor observa schimbările operate la numeroase articole. Din acest motiv, nici in prezent nu există un Contract Colectiv de Muncă.

Falsificarea documentelor de bază, care sunt menite să garanteze funcționarea corectă a instituției, au dus la generarea unor procese, care la rândul lor au produs atât pagube materiale cât și prejudicii de imagine. La o simplă lecturare a proiectului de management se poate constata cu ușurință că niciunul din obiectivele menționate nu a fost atins.

Neregulile nu se opresc aici. Se mai menționează Corul Artistic, ieșirile publice ale managerului Orban la adresa artiștilor și altele. Vor continua să fie prezentate până în momentul în care Consiliul Local Municipal decide să abordeze această problemă la modul serios.