Apel la solidaritate cu comunitatea de îngrijitoare românce din Austria

Dezvăluirile despre abuzurile la care sunt supuși pe teritoriul Europei Centrale și de Vest muncitorii și muncitoarele sezoniere din România au explodat în perioada stării de urgență cauzate de pandemia cu noul coronavirus. Însă cazurile din Austria au fost discutate prea puțin în spațiul public, abatoarele și fermele cu sparanghel luând fața dezbaterilor din subiectul drepturilor încălcate în UE.

Elena Popa (foto) este una dintre primele îngrijitoare care a luptat împotriva abuzurilor și exploatării îngrijitoarelor românce din Austria. Aceasta este îngrijitoarea în Austria de 7 ani și datorită ei comunitatea de lucrătoare a învățat să împărtășească experiențele negative cu diferite firme de intermediere, să se avertizeze reciproc, să ceară sfaturi și ajutor. Datorită doamnei Popa s-a născut și platforma DREPT pentru îngrijire.

Consecințele pentru mobilizarea organizată de Elena este faptul că aceasta este dată în judecată de 4 ori pentru „denigrare”, de diferite părți afiliate firmelor. Toate aceste părți sunt reprezentate de același avocat. Îngrijitoarea a câștigat până acum un proces, dar tocmai a pierdut altul, pentru care trebuie să plătească suma de 3.000 de euro. Cel mai probabil cazul Elenei este menit a fi „o lecție” pentru celelalte îngrijitoare și îngrijitori, pentru ca aceste persoane să tacă în fața abuzurilor și injustiției, iar în cele din urmă să nu aibă curaj să își ceară drepturile.

Tocmai de aceea SOLIDARITATEA și sprijinul reciproc sunt extrem de importante

Un apel la solidaritate a fost astfel lansat. Oameni din România și din toată Europa sunt chemați să o sprijine pe Elena Popa în momentele acestea grele cu donații cât de mici. Nu este impusă o sumă anume, fiecare dă cât poate, dacă vrea și poate. NU pentru Elena, ci pentru că astăzi este ea, iar mâine poate fi oricare dintre îngrijitoare sau îngrijitori.

Donațiile se strâng în aceste conturi IBAN:
pentru România: RO90 CECETM 2408 RON1019 300
pentru Austria: AT49 3250 1000 0201 4975 ; BIC: ALNWA TWWMIB

Fotografie: Elisa Tomaselli, Der Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *