PSD Arad strânge semnături pentru susținerea majorării pensiilor cu 40%

Legea pentru mărirea pensiilor a fost votată în 2019 urmând ca aplicarea măririi de 40% să intre în vigoare de la 1 septembrie 2020. Deși a dat asigurări că va respecta legea, Guvernul PNL a anunțat recent că o va amâna și în schimb va aplica o mărire de doar 10%. Pentru a arăta Guvernului că există o nevoie reală pentru majorarea cu 40%, PSD strânge semnături de la cetățeni pentru o petiție în acest sens.

Mărirea de 10% = 0

Anunțata mărire de doar 10% în loc de 40% este criticată de voci de pe scena politică. Conform acestora, dacă legea votată în 2019 este amânată, ar intra în vigoare fosta lege a pensiilor unde este precizată indexarea pensiilor cu inflaţia și 50% din creşterea salariului mediu pe economie. Astfel, cu o inflaţie de 3,8% în 2019 și o creştere a salariului mediu de 13,3%, indexarea s-ar ridica la 10,5% pe tot anul 2020!

În 22 iunie, Ludovic Orban și-a motivat decizia menționând că „se vede limpede că majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi susținută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României, riscând să afecteze capacitatea României de a face față tuturor plăților.

În octombrie 2019, fiind întrebat despre mărire, Orban declara că „este o lege în vigoare, este o lege promulgată de președintele Iohannis și o lege pe care vrem să o aplicăm.” Momentul era însă cel dinaintea validării în Parlament al primului guvern pe care îl conducea. Programul PNL pe baza căruia Guvernul a primit mandat de la parlamentari prevedea „Constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociațiile pensionarilo, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung, iar discriminările din sistem să fie eliminate prin aplicarea principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie.

PSD mobilizează cetățenii

Social-democrații arădeni luptă prin mijloace legale pentru ca Guvernul Orban sau orice alt Executiv să aplice prevederile Legii nr.127/2019, care prevede majorarea, de la 1 septembrie, a punctului de pensie cu 40%. Campania PSD de mobilizare civică pentru apărarea drepturilor câștigate de salariații și pensionarii din România prin noua lege este dusă în fiecare cartier și piață din municipiul Arad dar și în restul țării.

Fotografii: PSD Arad/Ilie Cheșa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *