Împotriva planurilor Israelului de anexare a Cisiordaniei. Scrisoare a 1.080 parlamentari din 25 de state din Europa

Prin intermediul unei scrisori semnate în mijlocul acestei săptămâni, peste 1.000 de parlamentari europeni din mai multe state naționale și partide politice, se opun planurilor anunțate de către Israel pentru anexarea unor părți din Cisiordania. Printre semnatari se află și Vlad Botoș, europarlamentar român de origine din Arad.

Planul SUA de a pune capăt conflictului israeliano-palestinian ar permite Israelului să anexeze până la 30% din teritoriul Cisiordania. Acest lucru ar stabili un precedent îngrijorător în relațiile internaționale în ansamblu, cu consecințe proporționale, lucru care îi alertează pe semnatarii scrisorii. Parlamentarii spun că potențialul de destabilizare și mai mare a regiunii este uriaș, iar impactul anexării asupra vieții israelienilor și a palestinienilor trebuie luat în considerare.

Europa trebuie să preia conducerea pentru a reuni actori internaționali pentru a preveni anexarea și pentru a proteja perspectivele soluției cu două state și o soluționare justă a conflictului

Scrisoarea a fost inițiată de 4 figuri israeliene importante, printre care Avraham Burg, fost președinte al Knessetului (parlamentul Israelului) și Michael Ben-Yair, fost procuror general al Israelului. Inițiatorii susțin că planul administrației Trump „se îndepărtează de parametrii și principiile convenite la nivel internațional.” Teritoriul palestinian fragmentat rezultat din anexările planificate de Israel ar lăsa palestinienii fără suveranitate, deschizând calea pentru alte anexări unilaterale.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că anexarea va fi supusă la vot la 1 iulie.

Conform planului anunțat de anexare statul palestinian ar fi mai mic decât stabilit anterior, cu multe părți deconectate unele de altele, astfel restrându-se și definiția a ceea ce constituie un „refugiat palestinian” – reducând astfel accesul la ajutor – împiedicând în același timp organizarea unor forțe de securitate palestiniene.

Semnatarii scrisorii au remarcat că principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că anexarea israeliană a teritoriului Cisiordania „nu poate trece necontestată” și au avertizat că „nerespectarea adecvată ar încuraja alte state cu pretenții teritoriale să ignore principiile de bază ale dreptului internațional.” Borrell este îndemnat să „reînnoiască activitatea Consiliului de asociere UE-Israel și să își reia activitățile cu reuniuni periodice cât mai curând posibil”, activitatea acestui organism fiind întreruptă din anul 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *