Doar 2 din 5 copii spun părinților despre abuzurile sexuale prin care au trecut (Raport World Vision)

World Vision a lansat recent un raport despre violență și abuzuri sexuale în rândul copiilor. Dintre toate țările analizate, cifrele din România sunt un motiv serios de îngrijoare pentru întreaga societate.

World Vision Romania prin Consiliul Consultativ al copiilor au întreprins această investigație pentru a vedea care este nivelul de cunoaștere al abuzului sexual și violenței asupra minorilor. Un număr de 12 copii din acest Consiliu au discutat cu 1,594 de copii cu vârste între 8 și 18 ani din 27 de județe din România. Chestionarul cu 14 întrebări a fost completat în perioada decembrie 2019 și ianuarie 2020. Respondenții s-au numărat din 27 de județe distribuite în toate regiunile istorice ale României.

Raportul demonstrează că dotarea copiilor cu instrumente adecvate le permite acestora să reprezinte preocupările semenilor lor, să acționeze ca o voce comună. Prin crearea unui spațiu pentru așteptările copiilor, prin cercetări formale de acest fel, copiii înșiși au identificat problemele care sunt cele mai importante pentru ei, deschizând astfel căi pentru ca toți să le abordeze mai bine.

Dana Buzducea (Vicepreședintă World Vision International)

Principalele concluzii ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea

  • 1 din 6 copii are prieteni minori care au fost abuzați sexual. Peste 80% dintre aceștia sunt fete.
  • Copiii de liceu nu cunosc toate formele de abuz sexual sau ce înseamna abuz sexual. Iar copiii mai mici nu știu care sunt formele de violență.
  • Discuțiile despre violență sexuală sunt considerate tabu: nu există comunicare între părinți și copii pe această temă, iar copiii nu îndrăznesc să raporteze cazuri către părinți, autorități sau poliție.
  • Sursele de informare pe care le folosesc copiii nu furnizează informații complete sau reale: o treime din ei știu despre violență de pe internet, în special de pe site-uri cu conținut sexual, iar copiii între 8 și 10 ani știu aceste informații de la prieteni.

World Vision este o organizație globală de asistență, dezvoltare și advocacy creștină dedicată lucrării cu copiii, familiile și comunitățile pentru a depăși sărăcia și nedreptatea. Raportul face parte din proiectul „Make Europe sustainable for all”, finanțat de Uniunea Europeană. Acesta poate fi vizionat în forma completă, în limba engleză, pe websiteul World Vision International.

Fotografie articol: Gerd Altmann

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *