Prima apropiere de Soare a misiunii Solar Orbiter

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Emisfera nordică a punctat (celebrat ar fi fost prea mult spus) solstițiul de vară în acest sfârșit de săptămână. Toate canalale mass-media principale din România au scris despre evenimentul astronomic anual. Însă cu câteva zile înainte au ratat o știre mai actuală din lumea științei: primul periheliu realizat de misiunea Agenţiei Spaţiale Europene privind explorarea Soarelui.
Lansată în 10 februarie 2020, misiunea Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene (în colaborare cu NASA) a ajuns pe data de 15 iunie, la prima apropiere de centrul sistemului nostru solar. Periheliu este definit ca punctul în care o planetă sau o cometă, în mișcarea lor în jurul soarelui, se află cel mai aproape de acesta. În cazul satelitului artificial, acest punct a fost situat la 77 millioane de kilometri de suprafața Soarelui, care semnifică aproape jumătatea distanței dintre Terra şi Soare, însă va ajunge în faza principală a misiunii la 42 millioane kilometri, mai aproape decât orbita planetei Mercur. Solar Orbiter va ajunge într-o orbită apropiată de Soare la fiecare jumătate de an (videoclip mai jos).

Scopul observațiilor făcute la acest moment este de a pregăti cele 10 instrumente, inclusiv 6 telescoape pentru viitoarele cercetări. Acestea vor face măsurători și fotografii inedite (destinate publicității la mijlocul lunii iulie), fiind primele imagini capturate de la o distanță atât de apropiată.
Obiectivul misiunii este de a face studii de înaltă rezoluție și din apropiere a heliosferei, încercând să răspundă la întrebări de genul cum se formează vânturile solare, cum produc radiații erupțiile solare, precum și alte nelămuriri științifice ca legătura dintre mișcarea internă a Soarelui și heliosfera în sine. Cercetătorii vor putea să își coordoneze observațiile cu cele ale misiunii Parker Solar Probe lansată de NASA în 2018 şi care deja face măsurători ale coronei solare.

Alături de Telescopul Solar Inouye din Hawaii (SUA) is expected to cooperate on observations with the already in-orbit NASA Parker Solar Probe and the joint ESA/NASA Solar Orbiter (currently prepping for launch). Mai sus se poate vedea imaginea cea mai apropiată pe care o avem asupra suprafeței Soarelui, realizată de telescopul de 4 metri din Hawaii. Fiecare „bulă” din fotografie este de mărimea statului Texas din SUA.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀