Cine este responsabil de starea în care se află Canalul Mureșel?

Unul dintre specialiștii Aradului pe probleme de mediu și fondator al Parcului Natural Lunca Mureșului, Ovidiu Adrian Pîrv, întreabă în mediul online CINE este responsabil de starea deploarabilă în care se găsește Canalul Mureșel? Acesta oferă și răspunsul: administrația publică locală.

Subiectul Mureșelului a fost readus în atenția publică de fostul primar, care a profitat de schimbarea șefului Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) cu un fost consilier local PNL, consilier al primarului și „cel mai harnic sclav al partidului”, pentru a se lăuda de fapt cu un proiect pentru irigații în agricultură finalizat în timpul Vioricăi Dăncilă. Mureșelul este însă, pe lângă toate discuțiile și propaganda politică, încă la stadiul de producător de mirosuri urâte și priveliști neplăcute.

De 4 ani toate pârghiile sunt la nivelul administrației arădene, inclusiv prin concursul celor de la ANIF și cu toate acestea nu s-a făcut nimic.

Ovidiu Adrian Pîrv

Pîrv explică într-o postare pe Facebook că Primăria Arad avea responsabilitatea legală și morală să se ocupe de starea Mureșelului. Municipalitatea ar fi trebuit să:

  • elimine deversările ilegale,
  • curețe Mureșelul
  • și să îl decolmateze.

„Kekecs-ul ar putea deveni o zonă rezidențială mai apreciată decât Cartierul Funcționarilor”

Dacă se elimină aceste surse de poluare și Mureșelul s-ar amenaja, ce se întâmplă în alte țări ar putea deveni realitate și în Arad. „Aici ar putea fi amenajat un parc longitudinal („se înierbează, se fac alei, se pun bănci”), care se va lega cu celelalte parcuri din oraş astfel încât să formeze un cerc. Totodată, canalul ar putea fi curăţat, deversările – blocate, iar apoi s-ar putea amenaja astfel încât pe el să poată circula bărci.” Citatul îi aparține fostului primar. Surprinzător pentru acea vreme, era o nouă viziune privind acest canal, care până atunci era văzut doar un canal care trebuie întubat total, pe tot parcursul lui din intravilan.

▶ În 2015, fostul primar Ghe. Falcă striga că e nevoie de trecerea canalului în administrarea Primăriei Arad. Nu trece un an și fostul director ANIF Arad, Mircea Purcaru, propune Primăriei Arad de a prelua în administrare Mureșelul situat în intravilanul Aradului, respectiv 6.500 metri liniari.

▶ În anul 2016 Consiliul Local Municipal Arad aprobă intenţia de preluare din domeniul public al Statului Român și administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Filiala Teritorială Timiș Mureș Inferior, Unitatea de Administrare Arad, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, a 6.500 m din Canalul Mureșel, situat în intravilanul unităţii administrativ-teritoriale.

▶ Ne aflăm în anul 2020 și nu s-a făcut nimic. Când în sfârșit sosise momentul în care avea toate pârghiile de a se pune pe treabă, administrația PNL și primarul Falcă cerând expres acest lucru, aceștia nu mai fac nimic.

La art. 2 a acestei hotărâri se specifică „Prezenta hotărâre se va duce la îndeplinire de către Primarul Municipiului Arad, prin serviciile de specialitate și se va comunica celor interesaţi, de către Serviciul Administraţie Publică Locală.

Primul pas: eliminarea surselor de poluare

Problema mirosului și a poluării a acestui canal trebuie rezolvată, demult, nu prin întubare, ci prin eliminarea surselor de poluare, și nu de către Ministerul Agriculturii, ci de către Compania de Apă Arad principalul poluator al canalului!

În acest canal se descarcă apele uzate de la blocurile de locuințe din zona B-dului Iuliu Maniu, precum și rețelele de canalizare ape uzate pe aproape tot traseul de canal deschis, cât străbate zona municipiului Arad.

Asta se spune în documentația tehnică realizată de ANIF Arad în anul 2011. Cu alte cuvinte canalizarea orașului gestionată de Compania de Apă Arad varsă în el ape menajere uzate. Desigur că sunt și alte deversări ilegale, dar de amploare mult mai mică. Deci problema trebuie rezolvată de către Primăria Arad și Consiliul Județean Arad, acționarul majoritar al Companiei de Apă Arad, concluzionează Pîrv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *