Granițele deschise sporadic din nou în Europa
Odată cu 15 iunie, o bună parte dintre granițele dintre Statele Membre ale Uniunii Europene și Spațiul Economic European se vor redeschide pentru tranzit, inclusiv pentru turiști. Comisia Europeană dorește ca din 1 iulie același lucru să se întâmple și pentru granițele externe ale UE.
România deschide larg frontierele pentru cetățenii din 17 state din Europa
Pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă deschide granițele în data de 15 iunie 2020, ora 00:00, pentru următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Pe fondul măsurilor de relaxare care au intrat în vigoare, persoanele care vin din aceste țări sunt exceptate de la măsura de carantinare sau izolare la locuinţă. Însă Poliția de Frontieră precizează că pentru oamenii care vin în România din statele care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, VOR INTRA ÎN CARANTINĂ/IZOLARE la locuința sau locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia sau aparţinătorii, după caz. Conform hotărârii CNSU, lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor se actualizează săptămânal de către INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16,00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.
Comisia Europeană dorește deschiderea rapidă a granițelor între Statele Membre pentru ca la 1 iulie să se deschidă granițele externe ale Uniunii
Coordonarea imaginată și solicitată de mult de către Comisia Europeană (CE) nu a mai avut loc. Statele baltice au deschis de mult granițele între ele, Ungaria a procedat similar cu vecinii din UE mai puțin România. Reprezentanții CE încearcă însă să aibă o abordare coordonatoare comună pentru granița externă a Uniunii, astfel încât să nu se renunțe la restricții complet pentru călătorii din alte regiuni din afara UE. Acestea nu se aplică studenților sau lucrătorilor cu înalte pregătiri profesionale. Granițele pentru Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Muntenegro, Macedonia de Nord și Serbia) vor fi însă deschise la 1 iulie pentru că situația lor epidemilogică este similară sau mai bună decât cea din Uniunea Europeană.
Comisara pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că mișcarea liberă internațională este esențială pentru afaceri și turism, familii și prieteni regăsindu-se, argumentând în acest sens cu precizarea Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC): închiderea granițelor interne nu reprezintă un mod eficient de a gestiona pandemia cu coronavirus în acest moment.
De la Schengen la Uniunea cu 27 de viteze și „țările nealiniate”
Spaţiul Schengen este o zonă de liberă circulaţie a persoanelor, formată din 26 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Finlanda, Italia, Luxemburg, Liechtenstein, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia, Norvegia, Islanda, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Elveţia. Ultimul stat care a aderat la Spaţiul Schengen este Principatul Liechtenstein, în 2011. Patru dintre statele semnatare ale Acordului nu sunt membre UE: Liechtenstein, Islanda, Norvegia şi Elveţia.
La 14 iunie 1985, Acordul de la Schengen (o localitate din Luxemburg) a fost semnat de către Belgia, Franţa, R.F. Germania, Luxemburg şi Olanda (5 din cele 10 state membre ale Comunităţii Economice Europene, viitoarea Uniune Europeană) în vederea creării unei regiuni fără graniţe, prin eliminarea controalelor la frontierele comune. Convenţia de punere în aplicare a Acordului Schengen elaborată 5 ani mai târziu eliminau controalele la frontierele interne ale statelor semnatare şi crearea unei singure frontiere externe, unde controalele de imigrare pentru spaţiul Schengen se efectuează în conformitate cu normele comune ale statelor membre. Convenţia a intrat în vigoare în 1995.
Pe lângă deciziile menționate anterior, Grecia care depinde foarte mult de turism, a anunțat deja că va permite intrarea pe teritoriul său, înainte de iulie, a cetățenilor din afara UE, inclusiv din China sau Coreea de Sud. Belarus, țara care nu a adoptat nicio restricție de circulație în Europa în perioada de pandemie a permis inclusiv trecerea cetățenilor în Rusia, cu care are o uniune vamală, însă care și-a închis totuși granițele. Cei peste 250 de oameni prinși că au trecut frontiera începând din aprilie au fost amendați cu 2.000 de ruble fiecare.
-
Pingback: Integritatea Spațiului Schengen pusă în pericol de către Guvernul Ungariei – Independentul
-
Pingback: Concluziile reuniunii Consiliului European: accelerarea vaccinării și descurajarea călătoriilor neesențiale – Independentul