Tramvaie întârziate pentru cartiere uitate de administrație

În urmă cu 6 ani când tramvaiele noi au rulat, în sfârșit în oraș, arădenii de pretutindeni s-au bucurat. După aproape 10 ani de promisiuni, se vedeau puține urme din mult-vehiculata dezvoltare. Până în 2020 nu s-a mai văzut nicio îmbunătățire în transportul public, însă odată cu apropierea alegerilor locale, cei din administrația PNL ne anunță, triumfal, că tramvaiele Imperio vor putea rula și în Micălaca!

Chiar dacă erau doar două tramvaie în noiembrie 2014, alte două în februarie 2015 și apoi restul din totalul de 6 unități ale modelului Imperio, propaganda inunda cu mesaje de laudă administrația PNL în presa controlată prin contracte publice și relații personale. Însă arădenii din Micălaca sau Grădiște nu aveau motive de bucurie. Ei nu puteau circula cu aceste tramvaie. Din contră, modificarea orarului și traseului călătoriilor au adus și mai multe neplăceri.

Probe reluate pentru electoratul uituc?

În ultimele săptămâni, atât primarul-interimar Bibarț cât și fostul primar Falcă inundă platformele de socializare cu videoclipuri înfățișând Imperio și liniile de tramvai către Micălaca. „Cu Imperio în probe în Micălaca și cu încredințarea că în curând și acest cartier va beneficia de serviciile acestui tramvai modern” scrie pe contul de Facebook al lui Călin Bibarț. Pe când Gheorghe Falcă anunță prin reclame că „Imperio a trecut testele în Micălaca!”

Deși în decembrie 2019 același Bibarț anunța că s-a trecut la „efectuarea probelor pentru introducerea tramvaielor Imperio în zona Micălaca.” Cel mai probabil, la acel moment campania electorală pentru Primărie și Consiliul Local era încă în grafic pentru luna mai. Odată cu pandemia și starea de urgență ce a urmat, alegerile locale au fost amânate. Din moment ce se vehiculează tot mai mult termenul de octombrie ca dată pentru organizarea scrutinului, cei de la PNL au considerat că trebuie reluate probele în caz că arădenii au uitat.

Arădenii din Micălaca ignorați cu intenție de administrația PNL

Arădenii din Micălaca în mod special nu puteau uita. Ce au ignorat cu bună știință oamenii de imagine ai PNL timp de mulți ani este faptul că o bună parte din populația Aradului a fost eliminată de la confortul oferit de transportul public modern mult lăudat. Așa că reclama i-a enervat mai mult pe cetățeni decât să îi atragă. Cei peste 50.000 de arădeni din Micălaca fiind uitați din planurile Primăriei, aceștia au rămas să călătorească cu aceleași tramvaie vechi. Mai mult decât atât, modelele vechi nu sunt deloc accesibile persoanelor cu dizabilități fizice și celor în vârstă. Discriminarea neadresată de peste 10 ani de către municipalitate a avut parte și de o sancțiune, fostul primar Gheorghe Falcă fiind nevoit să plătească 8.000 de lei în anul 2019 după 2 ani de procese de când fusese amendat de către CNCD.

  • În februarie 2015, Compania de Transport Public confirma pentru LiveArad că de la început, în urma finalizării investiţiei BERD începute în 2005 și finalizate în 2012, „actuala linie 3 e pretabilă, din punct de vedere tehnic, cât şi a eficienţei (grad de încărcare cu călători).” Infrastructura învechită din celelalte zone ale municipiului nu erau așadar potrivite. În loc să îmbunătățeacă căile de rulare, administrația PNL a preferat să cumpere câteva tramvaie și să se laude, provocând între timp nemulțumiri în celelalte cartiere ale Aradului, care nu se încadrau pe ruta Vlaicu – Centru – Aradul Nou.
  • Contractul pentru tramvaie era semnat în iunie 2014, în valoare totală de 6.568.101 euro + TVA, din care 1.074.000 euro/ bucată + TVA, deși încă de la finalul lunii mai 2013 se anunțase lansarea licitației. O licitație încă cu suspiciuni privind legalitatea pentru că, așa cum anunțase PNL deja în campania electorală din 2012 tramvaiele noi era cele făcute de Asta Călători, iar la licitație se prezentase și firma poloneză PESA.
  • Abia în decembrie 2018 Primăria Arad a propus actualizarea studiului de fezabilitate pentru refacerea liniilor pe tronsonul Piața Podgoria – Pasaj Micalaca – Micalaca Zona III !

Cu alte cuvinte, din 2012 și până la finele anului 2018 administrația PNL nu avea nicio intenție să ofere celor din Micălaca condiții cât de cât decente în ceea ce privește transportul cu tramvaiele.

Dincolo de campania electorală a PNL și a concepției propagate de reprezentanții ei privind modernizarea orașului cu câteva tramvaie pentru locuitorii din Vlaicu – Centru – Aradul Nou, transportul public din Arad nu se ridică la înălțimea PR-ului politic. Erau nevoie investiții în infrastructura căilor de rulare în tot orașul. Cât privește tramvaiele, ca și cum 6 dintr-un total de 130 câte sunt în flota CTP ar fi ceva demn de lăudat pentru o administrație care se „îngrijește” de Arad din anul 2004, ne aflăm deja în 2020 și nici acum nu s-au îndeplinit promisiunile pentru tramvaie moderne. Abia în această primăvară a fost semnat contractul de livrare pentru alte 10 tramvaie Imperio care vor veni în viitor, cândva. Lucrurile se mișcă prea încet pentru arădeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *